Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Dr. Κωνσταντίνο Καραμπάτσα, στο Αττικό Οφθαλμολογικό Κέντρο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στα όρια Κηφισιάς / Ν. Ερυθραίας. Ο γιατρός μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις διαθλαστικές επεμβάσεις και μας εξηγεί τις δυνατότητες που παρέχονται στο Αττικό Οφθαλμολογικό Κέντρο, ένα καινούργιο Κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, στα Βόρεια Προάστια.

Κύριε Καραμπάτσα, αρχικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Για να είναι κανείς υποψήφιος για διόρθωση οφθαλμολογικών παθήσεων με Laser θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Συνοπτικά θα λέγαμε πως είναι οι εξής:

Μετά από έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και τις ειδικές μετρήσεις, η απόφαση πρέπει πάντα να λαμβάνεται μετά από λεπτομερή συζήτηση με τον οφθαλμίατρό σας.

Πόση σημασία αποδίδετε στον προεγχειρητικά έλεγχο;

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητο βήμα στην όλη διαδικασία, όπως φυσικά και σε κάθε ιατρική παρέμβαση. Η διαβούλευση με τον χειρουργό οφθαλμίατρο περιλαμβάνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο οφθαλμίατρος επίσης θα αξιολογήσει τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και τυχόν φάρμακα που παίρνει, για να αποφασίσει αν είναι κατάλληλος υποψήφιος. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα κάνει τις θεραπευτικές του προτάσεις και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη, τις εναλλακτικές λύσεις και τους κινδύνους της προτεινόμενης διαδικασίας.

Αναφορικά με τις συνήθεις οφθαλμολογικές παθήσεις, τι είναι ο αστιγματισμός και τι ακριβώς διορθώνει το laser στη συγκεκριμένη πάθηση;

Στον αστιγματισμό, οι ακτίνες του φωτός που εισέρχονται μέσα στο μάτι, συγκεντρώνονται άνισα, έτσι ώστε να μην σχηματίζουν ποτέ ένα ενιαίο σημείο. Τα αντικείμενα φαίνονται θολά γιατί οι εικόνες δεν εστιάζουν ποτέ στο ίδιο επίπεδο με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των αντικειμένων.  Μερικές ακτίνες μπορεί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, ενώ άλλες ακτίνες μπροστά ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα παραμορφωμένα ή θολά, ανεξάρτητα με την απόσταση που βρίσκονται. Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με τη μυωπία ή την υπερμετρωπία.

Ο αστιγματισμός διορθώνεται: με γυαλιά, με τορικούς (αστιγματικούς) φακούς επαφής και

με Διαθλαστική Χειρουργική με laser, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Ο ανώμαλος αστιγματισμός επίσης, που συναντάται στον κερατόκωνο και τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, χρειάζεται αντιμετώπιση με εξειδικευμένο laser το οποίο χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό.

Τι ακριβώς είναι το LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis);

Πρόκειται για μια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Το LASIK αποτελεί την πιο διαδεδομένη διαθλαστική μέθοδο παγκοσμίως και μιλάμε για μια σύντομη, ασφαλή και ανώδυνη επέμβαση. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο μικρός χρόνος ανάρρωσης. Η διαδικασία απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία με δύο σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα μπορούν να προβλεφθούν με υψηλή ακρίβεια και η όραση αποκαθίσταται σε μερικές μόνο ώρες μετά από την επέμβαση.

 

Υπάρχει πόνος και ενόχληση κατά την επέμβαση με Laser;

Όχι, η επέμβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί απλώς να νιώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μια ελαφρά πίεση με αίσθηση κρύου υγρού στα μάτια. Ίσως αισθανθεί έναν μικρό ερεθισμό μετά την επέμβαση. Αυτό που συνιστούμε στον ασθενή μετά το laser, είναι να γυρίσει στο χώρο του και να ξεκουραστεί, όσο χρειάζεται. Βοηθάει επίσης στα συμπτώματα, το να κρατήσει τα μάτια του κλειστά.

Γιατρέ, τι συμβαίνει μετά το Laser;

Η αποκατάσταση της όρασης είναι πολύ γρήγορη. Η όρασή τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση θα είναι ελαφρώς θολή και επίσης μπορεί να υπάρξει μια ελαφριά ευαισθησία Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν εξαιρετικά, ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Ο ασθενής σταδιακά επιστρέφει στην εργασία του και η ζωή χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Για τους επόμενους 6 μήνες η διάθλαση πιθανόν να έχει μικρές διακυμάνσεις, έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

Μια απορία που έχει πολύ κόσμος, είναι εάν με τις επεμβάσεις laser θα μηδενιστεί η μυωπία και ο αστιγματισμός; Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με αυτό;

 

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί το ότι με τις σύγχρονες μεθόδους, καταφέρνουμε να εξαλείφουμε την μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία. Σε ορισμένους ασθενείς με υψηλούς βαθμούς, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μείνει ένα μικρό ποσοστό μυωπίας το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενοχλεί. Ενίοτε, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2-3 μήνες μετά την αρχική επέμβαση.

 

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να βάλετε ένα τόσο εξελιγμένο μηχάνημα στο ιατρικό σας κέντρο στην περιοχή της Κηφισιάς;

Σε κάθε περίπτωση, κύριο μέλημά μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασθενείς μας. Η πλατφόρμα laser που διαθέτουμε στο Αττικό Οφθαλμολογικό Κέντρο, δεν θεωρείται τυχαία το καλύτερο στον κόσμο, αφού χάρη στις εξελιγμένες του δυνατότητες αντιμετωπίζει με πλήρη επιτυχία τις συνηθέστερες οφθαλμολογικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς μας είναι σε θέση να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους και να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην εξατομίκευση της θεραπείας, ώστε να δίνουμε λύση ακόμη και στα πιο σύνθετα προβλήματα.

Dr. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, Επ. Καθ. Οφθαλμολογίας -Χειρ. Οφθαλμίατρος

Αττικό Οφθαλμολογικό Κέντρο, Λεωφ. Κηφισίας 324, Κηφισιά 145 63